FERMENTACJA

Na długo przed wynalezieniem lodówek, Koreańczycy, aby poradzić sobie z bezpiecznym przechowywaniem żywności opracowali doskonałą technikę fermentacji. Umożliwiała ona na zachowanie, a nawet na ulepszenie walorów smakowych i zdrowotnych jedzenia przez bardzo długi czas. Proces fermentacji zaczęto więc stosować również w celu przechowywania tradycyjnych lekarstw i kosmetyków używanych przez kobiety na dworze królewskim.


Proces fermentacji tworzy - CYSTEINĘ - aminokwas, który jest idealnym sojusznikiem w leczeniu tłustej skóry, naturalnym czynnikiem nawilżającym skórę. Pomaga również normalizować gruczoł olejowy, wykazuje działanie przeciwutleniające oraz przyśpiesza proces gojenia się ran!

Fermentacja jest bioprocesem, który wykorzystuje bakterie, by uwolnić z substancji aktywnych enzymy. Jest to metoda przyjazna środowisku - minimalizuje zużycie i wytwarzanie szkodliwych związków, ogranicza spożytkowanie energii koniecznej podczas produkcji, a do tego oparta jest o surowce odnawialne. Dodatkowo wytwarzane w procesie bakterie pomagają zachować trwałość kosmetyków, zmniejszając zapotrzebowanie na stosowanie konserwantów.

Główne zalety fermentacji dla Twojej skóry:

  1. Bioproces tworzy nowe, korzystne dla skóry substancje i zwiększa gęstość odżywczych składników. Powstają aminokwasy stymulujące produkcję kolagenu, witaminy, kwasy organiczne i przeciwutleniacze zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się skóry. Większość sfermentowanych składników ma odczyn kwaśny, co sprzyja delikatnej eksfoliacji, sfermentowane cukry i kwasy owocowe pomagają nawilżyć i odżywić skórę, a także wzmacniają jej barierę ochronną. Jedną z naturalnie wytwarzanych substancji są kwasy AHA, które pomagają usuwać martwy naskórek, pozwalając tym samym uwolnić skrywany blask zdrowej skóry.

  2. Ułatwia wchłanianie aktywnych składników zawartych w kosmetykach. Rozmiary cząsteczek substancji aktywnych bywają zbyt duże, ale dzięki fermentacji zostają rozbite na mniejsze i lepiej przyswajalne “porcje”.

  3. Neutralizuje substancje, które mogłyby potencjalnie okazać się drażniące. Niektóre naturalne składniki mogą podrażniać za sprawą swoich silnych właściwości, a także toksyn, (szczególnie w przypadku cery wrażliwej). Dodatkowo sfermentowane surowce naśladują sposób funkcjonowania komórek, dzięki czemu reakcje niepożądane występują niezwykle rzadko.

Idea fermentacji składników kosmetycznych wywodząca się z Korei, polega zasadniczo na sfermentowaniu naturalnych składników, takich jak na przykład czarnej herbaty, żeń-szenia, wodorostów morskich, ekstraktu z soku bambusowego, kwiatu goździka czerwonego, hibiskusa, lotosu śnieżnego oraz przeróżnych ziół, kwiatów i wielu innych. Aby znaleźć kosmetyki zawierające naturalnie sfermentowane rośliny nie musisz daleko szukać.


Ekstrakt z fermentacji Granata, czyli Lactobacillus/Punica Granatum Fruit Ferment Extract, to źródło cennych substancji o wysokiej zdolności przeciwutleniające! Garbniki hydrolizowane, antocyjany, czy pochodne kwasu elagowego, to tylko niektóre związki antyutleniające pochodzące z soku tego owocu. Poprzez proces fermentacji, ekstrakt z granata staje się genialnym aktywatorem regeneracji komórek skóry! Posiada naturalne związki chroniące przed wolnymi rodnikami. Doskonale nawilża, spłyca już istniejące zmarszczki oraz zwiększa sprężystość skóry. Sfermentowany granat znajdziecie w naszym kultowym Kremie Nawilżającym Sfermentowany Granat & Kwas Salicylowy.


Fermentowany czerwony żeń-szeń, czyli Panax Ginseng Root Extract Ferment Extract Filtrate, wchodzi w proces fermentacji za pomocą Lactobacillus brevis - przyjaznych bakterii mlekowych. "Korzeń Życia", bo tak nazywany jest żeń-szeń, wykazuje po procesie fermentacji jeszcze większe dobroczynne działania dla skóry! Staje się bogaty w metabolity ginsenozydu, flawonoidy, polifenole i kwas uronowy! Ten składnik znajdziecie w naszym Serum Sfermentowany Korzeń Czerwonego Żeń-Szenia & Nasion Papai.


Sfermentowana woda ryżowa czyli Saccharomyces/Rice Ferment Filtrate, bogata jest w witaminy B & E. Dzięki zawartości inozytolu stabilizuje pH skóry, zatrzymuje w niej wilgoć, zwiększa elastyczność, zwęża pory, a także wspomaga leczenie łojotoku. Ziarna ryżu bogate są także w niacynę, ryboflawinę oraz tiaminę, które znajdziecie w naszym Żelu Oczyszczającym Sfermentowana Woda Ryżowa & Kwiat Lotosu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl