Szukaj

Kwas salicylowy. Jak wpływa na naszą skórę?

Jagoda, 25 may 2020
Kwas salicylowy. Jak wpływa na naszą skórę?

Jak już wspominałyśmy w naszym ostatnim artykule, kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów BHA (beta-hydroksylowe). Jest on najpowszechniej stosowanym w kosmetyce i najmocniej działającym kwasem w swojej grupie. Posiada wiele pozytywnych właściwości i wykazuje lecznicze działanie.
Aż trudno uwierzyć, że o jego uzyskaniu zadecydował przypadek!


Skąd wziął się kwas salicylowy

Kwas salicylowy po raz pierwszy pozyskany został z kory wierzby i od niej również pochodzi nazwa (wierzba – łac. Salix). Jego odkrycia przypadkowo dokonał niemiecki chemik Hermann Kolbe w 1859 roku. Podczas poszukiwania sposobu na tanią chemiczną syntezę indygo (czyli granatowego barwnika), w trakcie zastosowanej reakcji odkrył kwas salicylowy. Dzięki temu, że kwas salicylowy został pierwszym lekiem, który wytwarzano na skalę przemysłową, osiągnięcie chemika uznane zostało za początek chemicznego przemysłu farmaceutycznego. Obecnie wiemy, że kwas salicylowy występuje nie tylko w korze wierzby, ale i w korze topoli, liściach senesu, w malinach i kwiatach rumianku.

Działanie kwasu salicylowego

  • Kwas salicylowy jest z powodzeniem dodawany do preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry oraz włosów. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. 
  • Dzięki temu, że rozpuszcza się w tłuszczach, ma zdolność do przenikania w głąb skóry i dociera do mieszków włosowych, przez co doskonale radzi sobie z leczeniem trądziku. 
  • Kwas salicylowy pomaga efektywnie oczyścić skórę z zaskórników, gdyż przyspiesza proces usuwania obumarłych komórek naskórka. 
  • Regularne stosowanie kosmetyku zawierającego kwas salicylowy pomoże w gojeniu stanów zapalnych i podrażnień pojawiających się na skórze. Pomaga również przy wchłanianiu innych składników w głąb skóry, na przykład witaminy A. 
  • Co więcej, stymuluje odnowę naskórka widocznie zmniejszając przebarwiania i blizny potrądzikowe, a także ma wpływ na wzrost poziomu gęstości skóry i produkcję kolagenu. 

Czy dla każdego?

Kwas salicylowy jest zdecydowanie polecany dla osób zmagającymi się z cerą trądzikową, przetłuszczającą się i zanieczyszczoną. Jego stosowanie nie powinno powodować dyskomfortu ani efektów ubocznych. Kosmetyków zawierających kwas salicylowy nie powinny jednak stosować osoby, które uczulone są na salicylany (czyli np. na aspirynę), gdyż mogą powodować podrażnienie. Ponadto przeciwwskazaniem do używania kwasu jest ciąża oraz karmienie piersią, choroby autoimmunologiczne, alergie skórne, opryszczka, stany zapalne skóry oraz skaleczenia.

By przekonać się jak kosmetyk z kwasem salicylowym wpłynie na Twoją cerę, zaglądnij do naszego sklepu i koniecznie sprawdź krem ze sfermentowanym granatem i kwasem salicylowym!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów